יום שישי

|

ל׳ בתשרי תשפ״ה

|

01.11.2024
תוכן פרסומי

עומדים לפני פינוי בינוי או תמ"א 38? מעל 680 קבלנים נמצאים בסכנת קריסה

עו"ד דן הלפרט, העומד בראש אחד המשרדים הגדולים בישראל בתחום ההתחדשות העירונית, מסביר כי קריסת יזמי הנדל"ן בה חזינו ב-2022 היתה רק "פרומו" למה שקורה ב-2023 ועוד ילך ויחריף ב-2024. וגם – איך זה רלוונטי לכל מי שהבניין שלו עומד בפני פינוי בינוי או תמ"א 38, ומה עושים כאשר ה"אורות האדומים" נדלקים?
שראל סופר
|

שתפו:

עו"ד דן הלפרט (משמאל) מתארח בפודקאסט "החזית העירונית" עם אילי בר

"אף קבלן או יזם לא הולך ומודיע בחוצות העיר שהוא בקשיים כלכליים כאלה ואחרים. יש מדרון חלקלק. יזם מתחיל באיזושהי נקודה, ולפעמים מחליק מטה מאוד מהר. ובסופו של דבר, רוב הציבור וכל הגורמים שעובדים בתחום לא יודעים מזה עד שזה קורה", כך אומר עו"ד דן הלפרט, העומד בראש משרד מהמובילים בארץ בתחום ההתחדשות העירונית, המייצג דיירים ויזמים בפרוייקטי פינוי בינוי ותמ"א 38 ביותר מ- 500 בניינים ברחבי הארץ, במסגרת פודקאסט של מרכז הנדל"ן. 

הלפרט פתח את דבריו בהטלת פצצה: "נתונים מלפני מספר חודשים של BDI (חברת דירוג האשראי) מדברים על 680 יזמים-קבלנים שעומדים לקרוס או לקראת קריסה במהלך שנה זו. אלו 680 יזמים-קבלנים שבשנת 2023 עומדים להיכנס ממש לחדלות פירעון – כינוס נכסים, הקפאת הליכים, פירוק חברות".

"הנתונים מדאיגים", הוא אומר. "כשאתה חושב על אותם דיירים שעושים פינוי בינוי, על הסיכון שהם לקחו ואחרי שהרסו להם את הבית, התרסק כלכלית אותו גורם שעליו הם סמכו והפקידו בידיו את המפתח אולי לקורת הגג היחידה שלהם, כי הרבה פעמים זה ככה, במיוחד בפינוי בינוי, זה מאוד מאוד מטריד".

איך בודקים את החוסן הכלכלי של היזם?

אז כיצד ניתן להגן על עצמנו כדיירים שהבניין שלנו עומד בפני פינוי בינוי – ומה עושים כאשר נדלקים ה"אורות האדומים"? לדבריו של עו"ד הלפרט, צריך להגיע מוכנים מראש כדי לצמצם את טווח הטעויות. "בשיטת המכרז שלנו, שאני קורא לה 'השוואה בין הצעות', כעו"ד שמייצג דיירים אני עושה את המקסימום שניתן לעשות. יש לי שאלון ובו 150 שאלות שאני מפנה ליזמים שמתחרים במכרז", אומר הלפרט. 

"יזמים נדרשים לענות על פרק שלם בשאלון שאנחנו מפנים אליהם שנוגע לחוסן כלכלי וליציבות הכלכלית שלהם. זה כולל דרישה להציג לי דו"חות מ-BDI ודאנס 100. אם יש "אורות אדומים" שעולים מהבירור, אני מקבל אישור מהיזם לדבר עם עורכי הדין שלו, ובודק במה מדובר  – אם יש תביעות אני בודק מה היתה עילת התביעה, האם התביעה הסתיימה ועד כמה ההליך המשפטי משפיע על אותו פרויקט. אני דורש מהיזם אישור של רו"ח ובודק בבנק ישראל ובכונס הנכסים הרשמי, בודק במאגרים המשפטיים אם היו הסתבכויות כאלה ואחרות".

"לא להסתנוור מהמטראז' שהיזם מציע"

מעבר לכך, הוא מנחה את הדיירים אותם הוא מייצג ומלווה צמוד צמוד לאורך כל הדרך כיצד לבחור נכון יותר בצמתי קבלת החלטות, בין היתר כדי להגן עליהם ממצבי קיצון. למשל, קריסה של קבלן והתגלגלות הפרויקט לפתחו של בית המשפט: "שאלה שעולה תמיד – האם בעלי דירות צריכים להיות מעורבים בבחירת הקבלן והאם כדאי שתהיה להם זכות וטו". 

"אני מסביר להם שלא רק שהם לא צריכים להיות מעורבים בבחירת הקבלן שיבצע את עבודות הבניה עצמן, גם לא צריכה להיות להם זכות וטו, כי זה מעביר אליהם אחריות. במקרה של קריסה, אתם לא בחרתם את הקבלן ולא היתה לכם זכות וטו. זאת כדי שבית משפט לא יקבע שיש לכם אחריות לקריסה באחוז מסוים, אפילו קטן, אלא שיהיה ברור שהאחריות המלאה לקריסת הקבלן היא על היזם בלבד כי זו באמת צריכה להיות אחריות רק שלו ולא של הדיירים".

במקביל, הוא משקף לדיירים וליזמים את המציאות הכלכלית העכשווית: "ליזמים אני אומר שצריך להיות על הצד השמרני, ולדיירים אני מסביר שאנחנו לא יכולים להסתנוור מהמטרים. כי יבוא כל אחד ויציע את המטראז' הכי גבוה – וזה לא מציאותי. בסוף הדרך אם היזם לא יוכל לתת את מה שהבטיח – לא עשינו שום דבר, רק הפסדנו הרבה מאוד שנים וגם סיכנו את עצמנו לשווא".

לשיחה מהירה עם משרד עורכי הדין של דן הלפרט לגבי הפרויקט שלכם - השאירו פרטים>>

להאזנה לפודקאסט המלא, לחצו כאן >>>

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם:

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם:

הישארו מעודכנים

מעת לעת אנו שולחים עדכונים חשובים או כתבות מעניינות במגוון תחומים. אתם מוזמנים להצטרף לרשימת התפוצה שלנו