בתוך כשנה וחצי בלבד, מתחילת 2022 ועד אמצע 2023, זינקה הריבית מרמה כמעט אפסית של 0.5%, ל-4.75% – השיעור הגבוה ביותר מאז 2006. לאחר שנים ארוכות של ריבית נמוכה מאוד, בנק ישראל, כמו בנקים מרכזיים אחרים בעולם, מעלה את הריבית בהתמדה במטרה להילחם באינפלציה המתגברת. בינתיים, לפחות בישראל, המטרה לא הושגה: המחירים ממשיכים לעלות, וכך גם הריבית.
לעליית הריבית השלכות שליליות וחיוביות כאחד. בעוד שנוטלי הלוואות ומשכנתאות נדרשים לשלם יותר כל חודש, הרי שמי שיש לו כסף פנוי, יכול לנצל את הריבית הגבוהה כדי לקבל יותר. זו גם הסיבה לכך שהיקף ההפקדות של הציבור בפקדונות קצרי מועד (פק"מים) הולך ועולה בימים אלה –בזכות הריבית שהבנקים משלמים לחוסכים, והיתה זניחה בתקופה בה הריבית היתה נמוכה.
אבל האם הפקדת הכסף בידי הבנקים, היא אכן דרך הפעולה המומלצת היום, בהתחשב בשינוי המשמעותי בסביבה הפיננסית הגלובלית? רואי שוקרון, מנכ"ל חברת השירותים הפיננסיים בנצ'מארק, שצבר כבר ניסיון רב בניהול הון למשפחות ישראליות אמידות – מאמין כי יש דרכי פעולה אפקטיביות יותר.
"לא להסתפק ב-4 אחוז"
"התחושה בציבור היא שהבנק הוא המקום הבטוח לשים בו את הכסף, במיוחד אם הריבית על הפקדונות עולה", אומר שוקרון. "אבל חשוב לשים לב לשני דברים. קודם כל – הפק"מים הללו לא נזילים, כך שצריך לסגור את הכסף בבנק לשנה או יותר. בנוסף, רוב הפקדונות הם שקליים והמיסוי על הרווחים בהם גבוה.
"לכן, משקיעים מתוחכמים מבינים שיש בשוק הזדמנויות אטרקטיביות הרבה יותר. לא צריך להסתפק בריבית של 3% או 4% שהבנק נותן בפק"מים ובטח לא 'לסגור' את הכסף לשנה, כי יש חלופות טובות יותר.
"דוגמה מצוינת לכך אפשר לראות בלקוח שהגיע אלינו לאחרונה, איש אקדמיה מוביל כבן 60", אומרת רויס. "היה לו הון מכובד של 7 מיליון שקלים, אבל לאור הטלטלות בשוק ההון, הוא ביקש את חוות דעתנו על האפיקים בהם הכסף שלו מושקע. אחרי בדיקה מקיפה של כלל הנכסים שלו, כולל היבטי מס וחשבונאות, ביצענו עבורו פעולות למיקסום האפקטיביות של תיק הנכסים – ובתוך 3 חודשים הצלחנו להניב לו רווח של 300 אלף שקל".
לשיחה עם בנ'צמרק - השאירו פרטים >>>
*לבעלי הון עצמי מעל 1 מיליון ש"ח נזיל
"ראייה כוללת של התיק היא קריטית"
לדברים מצטרפת עדי רויס, סמנכ"ל השקעות סחירות בבנצ'מרק. "יש כיום לא מעט שכירים בכירים, הייטקיסטים ואחרים, שהצליחו לצבור 2 מיליון שקל ויותר", היא אומרת. "זה סכום מכובד מאוד, אבל כדי לוודא שהוא אכן יעזור להגשמת מטרות כמו פרישה ברמת חיים גבוהה ועזרה לילדים ולנכדים – צריך לדאוג שהכסף יושקע באופן אפקטיבי, שממקסם את פוטנציאל התשואה ובו זמנית מצמצם ככל האפשר את הסיכון, באמצעות גידור סיכונים חכם וניהול היבטי מיסוי.
"נכון, בתקופה הנוכחית יש הרבה חרדה וחששות, אבל זו בדיוק ההזדמנות לעשות סדר בתיק הנכסים. אצל אנשים רבים תיק הנכסים מפוזר וכל חלק מנוהל במקום אחר – אצל הבנק, אצל בית ההשקעות, אצל סוכן ביטוח וכן הלאה. חוסר הסנכרון הזה גורם לכך שכל איש מקצוע רואה רק חלק אחד של התמונה, ויד שמאל לא יודעת מה יד ימין עושה".
לדברי שוקרון, "כמי שמנוסים בניהול הון של משפחות עם נכסים רבים, ראייה כוללת של כל התיק יחד, היא קריטית. ניהול הוליסטי יכול לעשות הבדל אדיר, ולהשיג הגדלה משמעותית של החיסכון.
"לפעמים, כבר בשלב הראשוני שבו לקוח מגיע אלינו ואנחנו סוקרים את התיק שלו, ניתן לבצע שיפורים והתאמות שמניבים מאות אלפי שקלים בחודשים ספורים. כמובן שמעבר לזה הדגש הוא על הגדלת הרווחים לטווח הארוך, תוך התאמה אופטימלית לצרכים וליעדים של כל אחד".
לשיחה עם בנ'צמרק - השאירו פרטים >>>
*לבעלי הון עצמי מעל 1 מיליון ש"ח נזיל
"אין באמור במסמך זה ו/או בכל המלצה אחרת שניתנה לכם על ידי בנצ'מרק ניהול אסטרטגי בע"מ, בנצ'מרק שירותים פיננסיים סוכנות לביטוח פנסיוני (2018) בע"מ ו/או כל מי מטעמן כדי להיחשב ו/או לבוא במקום ייעוץ לפי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995 (להלן "החוק"), ו/או כפניה בהצעה למתן שירותים לפי החוק, ובכלל האמור לא מדובר והסוכנות אינה עוסקת בייעוץ השקעות, ניהול תיקי השקעות או שיווק השקעות כמשמעם בחוק. האמור במסמך זה לא ייקרא כמתן ייעוץ לגבי תמהיל ו/או מדיניות ההשקעה כמשמעו בחוק."